Επικαιροτητα

Βράβευση των τριών Ελλήνων πρωταθλητών εξοικονόμησης ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε) από τη WWF

120810_wwf-pexe-01[1]
Η εθνική ομάδα της χώρας μας, με 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900kwh στη θέρμανση, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και κινητοποίησε 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης.

ΔελτίοΤύπου

10 Ιουλίου 2012

Πρωτάθλημα εξοικονόμησης ενέργειας Π.ΕΞ.Ε:

Βράβευση των τριών Ελλήνων πρωταθλητών

Η εθνική ομάδα της χώρας μας, με 2.845 συμμετοχές και μέσηεξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900kwh στη θέρμανση,αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η εθνική ομάδα της χώρας μας, με 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900kwh στη θέρμανση, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, η Αθήνα (35,7%) και η Θεσσαλονίκη (14,2%), ενώ το παρών έδωσαν πολίτες από συνολικά 29 νομούς της χώρας.Με μια εκδήλωση απολογισμού και βράβευσης των Ελλήνων νικητών που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος εκδηλώσεων για το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και κινητοποίησε 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μέση εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία πέτυχαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήταν 5% στον ηλεκτρισμό και 4,7% στη θέρμανση, περίπου 433kwh και 3.662kwh αντίστοιχα. Με όρους μείωσης αποτυπώματος, κάθε νοικοκυριό συνέβαλε κατά μέσο όρο στην αποφυγή έκλυσης 421kg CO2.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν επίσης τα βραβεία στις 3 ελληνικές οικογένειες που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ο πρώτος νικητής, Σταύρος Λέκκος, από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναβάθμισης της κατοικίας του, μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά 27% ενώ η θέρμανση στο σπίτι του παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο της διάκρισής του, ο Εθνικός Πρωταθλητής θα λάβει ένα χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού του.

«Η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, έναν από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, πλέον αγκαλιάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο συνειδητοποιεί πως η μείωση του αποτυπώματος στα νοικοκυριά, όχι μόνο συμβάλλει στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά μπορεί επιπλέον να αποφέρει, σημαντικά οικονομικά οφέλη», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Από την πλευρά της Eurobank, Εθνικού Χορηγού του ΠΕΞΕ, η εκπρόσωπός της, κα Λύδα Μοδιάνο, ανέφερε: «Η Eurobank αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για τη συμβολή της στο ΠΕΞΕ, το οποίο έτυχε τόσο μεγάλης ανταπόκρισης από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός μας όμιλος υποστηρίζει με συνέπεια και συνέχεια ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασίατου περιβάλλοντος στη λογική τριών αξόνων: α) τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, β) την ανάπτυξη πρωτοποριακών «πράσινων» προϊόντων, γ) την ανάπτυξη κοινωνικού έργου με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος».

Το ΠΕΞΕ αποτέλεσε βασικό πυλώνα ευαισθητοποίησης της εκστρατείας του WWF Ελλάς, «WWF ECO2nomy», η οποίασυνεχίζει να παρέχει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και τα εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο σπίτι και την εργασία.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Διοργανωτές του διαγωνισμού στην Ελλάδα: WWF Ελλάς και ηεταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Helesco. Υπο την αιγίδα του Intelligent Energy Europe. Εθνικός Χορηγός ΠΕΞΕ: Όμιλος Eurobank

Οι τρεις πρώτοι Έλληνες νικητές του ΠΕΞΕ είναι:
1ος νικητής:     Σταύρος Λέκκος
2ος νικητής:     Αθανάσιος Ζελεσιάδης
3ος νικητής:     Νικόλαος Ζωγανάς

Φωτογραφίες από τη βράβευση κατά τη σημερινή εκδήλωση,μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.flickr.com/photos/wwfgallery/sets/72157630511154960/

Περισσότερες πληροφορίες:

Μιχάλης Προδρόμου, Συνεργάτης σε θέματα κλιματικής αλλαγήςκαι ενέργειας, WWF Ελλάς, 2103314893, m.prodromou@wwf.gr

Γιώργος Βελλίδης,υπεύθυνος επικοινωνίας WWF Ελλάς, τηλ: 2103314893, g.vellidis@wwf.gr

Δημοσίευση

  • 10 Αυγούστου 2012
  • ecoΔΟΜΗΣΗ
Κατηγορίες

Εξοικονομηση Ενεργειας
Λέξεις-κλειδιά