Παρουσιαση

OpenStudio

OpenStudio NREL

Το OpenStudio είναι μια δωρεάν, open source πλατφόρμα για την ενεργειακή μοντελοποίηση κτηρίων βασισμένο για τους υπολογισμούς στο EnergyPlus και, για μελέτη φυσικού φωτισμού, στο Radiance. Η μοντελοποίηση του κτηρίου γίνεται μέσα στο περιβάλλον του SketchUp χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αντίστοιχου plugin.

Απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με ενεργειακό σχεδιασμό, είναι όμως αρκετά πολύπλοκο και δεν είναι κατάλληλο για αρχάριους χρήστες ούτε για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο.

Δεδομένα

Η γεωμετρία του κτηρίου μπορεί να σχεδιαστεί τρισδιάστατα κατευθείαν στο SketchUp ή με εισαγωγή αρχείων gbXML (από Revit, GreenBuildingStudio, Trace700) και IFC (από EnergyPlus). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια ενσωματωμένη βιβλιοθήκη (με πρόσθετα στοιχεία online) με συστήματα κατασκευής, schedules, space types, measures κλπ. τα οποία είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ASHRAE ανά κλιματική ζώνη και τύπο κτηρίου. Τα κλιματικά δεδομένα εισάγονται σε μορφή .epw και είναι διαθέσιμα για πολλές πόλεις δωρεάν ΕΔΩ. Ο χρήστης μπορεί τέλος να σχεδιάσει λεπτομερή συστήματα HVAC.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε λεπτομερή σχεδιαγράμματα και πίνακες, που προκύπτουν ανάλογα με τους τομείς που ο χρήστης έχει επιλέξει να μελετήσει – κατανάλωση ενέργειας, διαστασιολόγηση συστημάτων HVAC, επίπεδα φυσικού φωτισμού.  Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και η σύγκριση δεδομένων για διαφορετικά σενάρια σχεδιασμού ή επιλεγμένων συστημάτων HVAC.

Κόστος

Δωρεάν

Tutorials

OpenStudio User Documentation Οδηγίες και Tutorials στην σελίδα του προγράμματος (δωρεάν)

Open Studio Simple Office Heat Load | Cory Budischak Video Tutorials στο YouTube (δωρεάν)

Unmet Hours => Open Studio Forum για ενεργειακές μελέτες, φιλτραρισμένο για το Open Studio (δωρεάν)

OpenStudio Step by Step Training and Tutorials | ENERGY MODELS (συνδρομή $179/μήνα)

Σύνδεσμοι

Κατηγορίες

Εξοικονομηση Ενεργειας